Wereld Autisme Dag – Stijn

Hoi, ik ben Stijn en ik werk sinds vier jaar bij ErvaarWerk. Dit is een mega fijne werkplek waar ik word uitgedaagd en precies doe wat ik leuk vind. Namelijk werken op de computer. Ik werk bij ErvaarWerk omdat ik gehandicapt ben. Daarom kan ik bijvoorbeeld niet bij de Efteling werken. Dat is mijn grote droom! 

Ik heb cerebrale parese. Dit is een houding en bewegingsstoornis die veroorzaakt is door een beschadiging van de hersenen. Ik heb hierdoor veel moeite met mijn fijne motoriek en heb ik ook een spraakstoornis. Ook heb ik een autismespectrumstoornis. 

Hoewel ik lichamelijk niet voel dat ik autisme heb, merk ik dat in onverwachte gebeurtenissen. Vroeger blokkeerde ik hierdoor. Dan stond ik stil en deed ik niks meer. Zelfs niet meer praten! Dit vond ik heel naar. Je moest mij dan met rust laten, dan ontdooide ik vaak weer. Tegenwoordig heb ik het beter onder controle en blokkeer ik bijna nooit weer. In mijn hoofd moet alles gewoon kloppen, als er iets niet klopt dan snap ik het niet en raak ik in de war. Dit vergt voor mijn omgeving veel geduld!

In het dagelijkse leven merk ik dat ik mensen soms niet begrijp, vooral als ik de ander nog niet zo goed ken vind ik het erg moeilijk om de ander te peilen. Ik snap niet zo goed wanneer iemand een grapje maakt of dat hij serieus is. 

Mij kun je helpen door begripvol te zijn als ik iets niet snap. Wees geduldig en lief. Als je boos wordt op mij dan heb je kans dat ik ook boos word. Ik vind boze mensen namelijk heel vervelend. Ook al snap ik soms de reden. 

Voor een ander met een stoornis in het autistische spectrum wil ik zeggen: blijf gewoon jezelf. Trek niet zoveel aan wat anderen van je vinden. Je bent top zoals je bent. 

Medewerkers

Klik op onderstaande knop om naar EXTRANET van ErvaarWerk te gaan

Klik op onderstaande knop om naar WEBMAIL van ErvaarWerk te gaan

*Kom je er niet uit? Stuur een mailtje naar jasper@ervaarwerk.nl

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday